Vandra på vintern

Enligt mångas uppfattning är vandring något som hör sommaren till, eller i alla fall de tider på året då det är snöfritt. Faktum är ju att sommaren kan vara väl varm om man ska vandra. Höst och vår kan istället bjuda på bättre förutsättningar, men på vintern känner många att det är för kallt och för snöigt för att ge sig ut på vandringar. Vi håller inte med. Vi älskar att vandra året runt, och vi tycker också om att campa året runt. Det går alldeles utmärkt att tälta på vintern, så länge man har rätt utrustning.

Om man går någonstans där det är mycket snö kan det bli problematiskt att ta sig fram förstås, men skidor eller snöskor är bra alternativ. Att ge sig ut på en vintervandring behöver ju inte betyda att man ska gå hela tiden. Man kan skida där det behövs, och för att slippa bära på skidorna när de inte används kan man med fördel ha en kälke/släde att dra där man också kan lägga tält och annan tyngre packning – det är mycket skönare än att bära.

Hur man tar sig fram och vad man har med sig beror förstås på var man är och vart man ska. Är man inte väldigt van och kunnig är det alltid bäst att hålla sig till leder. Vandrar man i fjällen kan det råda lavinrisk, så det gäller att man vet vad man gör. Att ha en guide med sig kan vara ett sätt att få uppleva lite mer samtidigt som man vet att man inte tar några risker.

berg

berg 2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *