Tallbarrste

tallbarrsteNaturen har mycket att ge, men det gäller att ha den rätta kunskapen. Svamp och bär är otroligt gott, men väljer man en giftig svamp kan man råka riktigt illa ut. En sak som är väldigt enkel att göra är tallbarrste. De allra flesta vet ju hur en tall ser ut, och skulle man råka ta granbarr istället är det ingen fara på taket. Tallbarr är otroligt rika på C-vitamin. De innehåller faktiskt mer C-vitamin än vad apelsiner gör, och på vintern är halten sex gånger högre än på sommaren.

Tallbarrste kan med andra ord vara bra mot förkylning. Det är allmänt stärkande, det är bra mot inflammationer i andningsvägarna och det går också att använda till sårtvätt vilket förstås är en bra egenskap om man gör illa sig i naturen. För att göra tallbarrste lägger man en deciliter klippta tallbarr i tre deciliter kallt vatten och kokar sakta i tio minuter. Barren silas sedan bort. Drycken ger inte bara C-vitamin utan också socker som motsvarar två sockerbitar. Skulle man gå vilse i skogen är det här alltså en bra dryck att göra för att få i sig vitaminer och socker, och den är självklart också stärkande och välgörande för den som är ute på vandring utan att gå vilse.

Det finns mycket man kan äta i naturen. Allt är inte gott, men det kan hjälpa den som behöver få i sig något för att överleva. När det inte handlar om en överlevnadssituation behöver man ju bara äta det som är gott, men det kan vara roligt att prova annat också bara för upplevelsens skull!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *