Snart dags för julfest!

Hej på er! Det är Ninni som sitter vid tangenterna. Jag har nyss kommit hem från jobbet där jag har planerat inför årets julfest. Jag tror att jag har nämnt att jag jobbar på bibliotek, men för er som inte vet det så berättar jag det igen. Förut handlade mycket av en bibliotekaries jobb om att låna ut böcker, och även om vi fortfarande gör det så står vi inte och stämplar i böckerna längre. Efter stämpeln kom ju streckkoden som man fick ”blippa” in i en dator, men nu för tiden behöver vi inte ens göra det. På vissa bibliotek finns den uppgiften fortfarande kvar, men trenden går mer och mer mot självbetjäning, det vill säga att kunden själv lånar sin bok vid en lånestation där man kan läsa av streckkoden och få ett kvitto på det man har lånat.

Att våra kunder själva ansvarar för lån och tillbakalämning och via sin egen dator hemma kan exempelvis låna om eller reservera en bok gör dock inte oss bibliotekarier överflödiga. Vi finns fortfarande till hands för den som till exempel vill ha hjälp att hitta en bok eller skaffa ett lånekort. Dessutom finns det ju fortfarande ingen datatjänst som ställer ut tillbakalämnade böcker i hyllorna, och så länge vi inte får robotar för den uppgiften så är det det gamla hederliga fotarbetet som gäller. Däremot gör datoriseringen att vi får lite mer tid över till annat, och det är inte helt fel. Jag har till exempel med åren fått ökat ansvar för saker som gäller personalen, och i år fick jag i uppgift att planera julfesten.

Jag fick en budget att gå efter, och för att göra det lite extra roligt valde jag att anlita en eventbyrå. Det gäller att vara ute i god tid när man planerar julfest, så det mesta är redan bestämt när det gäller var vi ska vara och vad vi ska göra. Det är mest lite små detaljer kvar nu, men jag tror att det kan bli riktigt lyckat!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *